23. Abril 2024

CANVIS EN EL CONCURS DE CASTELLS PER EVITAR ‘MOMENTS AVORRITS’

bego_castells
Bego Floria, Núria Batet i Xavier Gonzàlez

Tarragona i Torredembarra seran, novament, les amfitriones de XVI edició del Concurs de Castells que tindrà lloc els dies 25 de setembre i 1 i 2 d’octubre. Un esdeveniment cultural que serveix d’aparador pel món casteller i un reflex excepcional a nivell de les colles. Tot indica que les colles castelleres treballaran de valent per posar de manifest les seves capacitats i forma, elaborant castells de gamma extra i que deixaran a més d’un sense respiració.

Per l’edició d’enguany, el comitè assessor del concurs ha aprovat algunes modificacions per evitar les sessions maratonianes i, possiblement, caure en l’avorriment dels assistents, a causa dels temps morts, han informat en roda de premsa les regidores de Tarragona i Torredembarra, Bego Floria i Núria Batet, respectivament i el director del Concurs, Xavier Gonàlez.

Aquest canvi en el reglament ha propiciat un nou sistema de rondes batejat com a “rondes encavalcades”, que es fonamenta en dos punts bàsics:

1)   El canvi en el temps màxims d’execució. Fins ara les colles disposaven d’un temps (entre 10 i 25 minuts, depenent de la dificultat del castell) per dur a terme el seu intent, incloent en aquest interval un hipotètic segon peu desmuntat. La nova normativa preveu que les colles disposaran de 4 o 5 minuts des que se’ls dóna la indicació per actuar fins a col·locar els segons de la seva construcció. En concret, disposaran de 4 minuts per enlairar castells dels grups 2, 3, 4, 5 o 6 de la taula de puntuacions, i de 5 minuts per provar les estructures del grup 7, les de més dificultat.

2)   Canvis en el funcionament d’un peu desmuntat. Fins ara, en el Concurs i en la majoria de places, quan una colla feia un peu desmuntat la mateixa colla necessitava un temps per preparar la segona temptativa sobre el mateix castell. Amb l’objectiu d’agilitar la diada, a partir d’ara si una colla fa un peu desmuntat deixarà actuar una o dues colles i, aleshores, podrà provar novament la construcció. Així, el temps mort que una colla necessitava per preparar-se és aprofitat per veure nous castells. Les Normes Bàsiques concreten que una colla deixarà actuar una altra colla si prova un castell dels grups 2, 3, 4 o 5 de la taula de puntuacions i deixarà actuar dues colles si prova un castell dels grups 6 o 7, més complexos i que requereixen més preparació. Aquesta dinàmica es mantindrà al llarg de tota l’actuació, fins i tot entre rondes.

Xerrades per explicar els detalls
Per explicar amb detall aquestes novetats i per respondre qualsevol dubte sobre el certamen, el Concurs de Castells – el jurat estarà presidit per l’historiador casteller Pere Ferrando, ha preparat per a la primera setmana d’abril dues trobades amb les colles, una a Tarragona i l’altra a Sabadell.

145.650 euros per premis
Enguany la partida pressupostària dedicada als premis per a les 42 colles es veurà incrementada. Passarà dels 135.840 als 145.650 euros. Cal recordar que, a banda d’aquestes xifres, la retribució als participants té també un increment percentual segons la distància de la població de la colla respecte Tarragona.14.10.05_Diada Diumenge_131_DAVID OLIETE

A més d’aquesta pujada econòmica, també s’han fet canvis en la lògica interna de la taula de puntuacions. Així, la retribució del segon i del tercer classificats han guanyat pes percentual i la resta de premis s’han esglaonat amb criteris més clars.

Pel que fa al pressupost global de l’esdeveniment, el XXVI Concurs de Castells compta amb un pressupost de prop de 400.000 euros, dels quals 300.000 provenen de les aportacions municipals. En tots dos casos, les xifres són similars a les de fa dos anys.

Escenari alternatiu per a Torredembarra
Aquest 2016 permetrà consolidar la jornada del Concurs de Castells a Torredembarra. L’any 2014 la torrenca plaça del Castell es va estrenar com a escenari del certamen, però la pluja va obligar a suspendre l’actuació a la meitat de la tercera ronda.

En cas que la meteorologia tornés a jugar una mala passada enguany es disposaria d’un escenari alternatiu: el pavelló poliesportiu Sant Jordi, amb una capacitat aproximada de 2.500 persones entre la pista i la graderia. L’habilitació d’aquest recinte ha estat possible gràcies als treballs realitzats per l’Ajuntament de Torredembarra, coorganitzador de la jornada del 25 de setembre conjuntament amb els Nois de La Torre.

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Free Download WordPress Themes
Free Download WordPress Themes
download udemy paid course for free