28. Març 2024

PUIGDEMONT DISPOSAT A DIALOGAR UN REFERÈNDUM PACTAT FINS L’ÚLTIM MINUT

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha dit al govern espanyol que encara pot fer “marxa enrere” i acordar el referèndum però l’ha avisat que l’1-O “ja és un fet”. Puigdemont ha demanat als partits que defensen el “no” que facin campanya pel “no”. “Oblidar els votants del “no” és un acte de covardia”.

En una entrevista a ‘El Punt Tv’, Puigdemont ha tornat a dir que “fins l’últim minut” estan disposats a dialogar un referèndum pactat i que si el govern espanyol s’obrís a negociar de quina forma els catalans poden votar es podria “tornar al pla prioritari”. Tot i això, ha constatat la negativa de l’Estat i per això ha dit que convocar el referèndum per l’1-O com s’ha fet era l'”única solució possible”.

Puigdemont ha comentat que mentre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, deia que no hi hauria referèndum, aquest “ja s’estava produint perquè hi ha gent a l’estranger que ha començat a enviar la seva papereta”. Li ha recordat també que ell “no té la responsabilitat de convocar-lo” i ha reivindicat la vigència de la llei del referèndum perquè el Tribunal Constitucional “no la pot suspendre” davant la “nova legalitat catalana”. A més, ha dit que la feina de la Guàrdia Civil no és “encerclar” un mitjà de comunicació i ha defensat que urnes i paperetes “mai poden ser un fet delictiu”.

El president de la Generalitat ha repassat els fets dels darrers dies, criticant en primer lloc l’actuació de la Guàrdia Civil al mitjà de comunicació ‘El vallenc’. “Crec que van molt mal encaminats, si han arribat a encerclar un mitjà de comunicació”, ha manifestat.

En aquest sentit, ha assegurat que no l’estranyaria “res” del que pugui fer el govern espanyol després de veure aquestes esdeveniments, que ha qualificat de “gruixuts”. Per al president, la feina de les forces armades ha de ser “una altra” i ha dit que si fer un referèndum a l’Estat espanyol no és delicte, no ho pot ser la seva preparació. “Delicte són la droga, les armes, el terrorisme, el frau fiscal..”, ha afegit. A més, ha dit que és “impensable” que es puguin retirar totes les urnes ja que fer-ho seria garantir una “festa major” als delinqüents ja que s’haurien de destinar tots els efectius a aquesta tasca.

L’aplicació de l’article 155 “no és una bona resposta a la demanda catalana” 

En ser preguntat sobre eventuals suspensions o l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, ha dit que el Govern té el “deure de preveure-ho to” i ha reflexionat que si van canviar la llei del TC per donar atribucions per poder suspendre càrrecs públics “deu ser per alguna cosa”. Ha alertat però que aquesta “no és una bona resposta a la demanda catalana”. Ha dit també que “sempre fa respecte” pensar que et poden afectar la vida personal i el patrimoni i que “qui digui que no menteix”, però ha assegurat que si l’Estat recorre a aquestes vies l’únic que farà és “empitjorar” el problema.

Puigdemont ha criticat també l'”operació provocació” que ha assegurat que van portar a terme alguns grups de l’oposició durant el ple en que es van aprovar la llei del referèndum i de transitorietat i ha defensat que, malgrat la suspensió del TC, la norma gràcies a la qual es va convocar l’1-O continua vigent. “El Parlament ha aprovat una llei que supera tot això i ja no pot ser impugnada per aquest sistema polític espanyol”, ha dit. Per això, ha instat a la ciutadania a ser conscients del seu “tros de responsabilitat” i de saber que té “zero risc” i anar a votar l’1-O. A més, ha garantit la resposta cívica de la ciutadania i ha criticat que des del govern espanyol s’hagi parlat de violència.

“Oblidar els votants del ‘no’ és un acte de covardia”

El president de la Generalitat s’ha dirigit també als partidaris del ‘no’, a qui ha cridat a “sortir de l’armari” i, en concret, ha demanat als partits que defensen aquesta postura que facin campanya pel ‘no’. “Oblidar els votants del ‘no’ és un acte de covardia”, ha dit .Entre aquests ha situat el PSOE, de qui ha lamentat que “per damunt de moltes consideracions hi ha la unitat de la pàtria” i ha preguntat com explicaran que la democràcia la garanteix més Rajoy que els ciutadans de Catalunya votant. A Podemos els ha alertat que “oposar-se a que els catalans puguin votar és fer pinya al costat de Rajoy”.

Sobre el reconeixement internacional d’un resultat favorable a la independència, el president ha reconegut que és un procés “lent” però s’ha mostrat convençut que “vindrà”. A més, ha dit que si això passa “deixarà de ser un problema estrictament domèstic de l’Estat”.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

0 comments

  • hola

    10 Setembre, 2017 at 11:11 am

    es imposble hacer un referendum legal de eso sin reformar antes estatut y constitucion

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Free Download WordPress Themes
Download WordPress Themes
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
online free course