29. Març 2024

MARTÍN PALLÍN, FISCAL EMÈRIT DEL TS, “EL DELICTE DE REFERÈNDUM IL·LEGAL NO EXISTEIX”

El fiscal i magistrat emèrit del Tribunal Suprem (TS) José Antonio Martín Pallín ha dit avui que el delicte de referèndum il·legal no existeix, els alcaldes que cedeixin locals per la celebració de l’1-O “com a molt estarien col·laborant en un delicte de desobediència”. El magistrat ha afirmat que el dret penal no té mecanismes per aturar la votació, com tampoc el dret “político-constitucional”. “No podrà parar l’activitat de votar, els efectes jurídics que se’n derivin ja és una altra cosa”.

El fiscal ha criticat l’estratègia del govern espanyol de voler aturar l’1-O utilitzant d’escut la justícia. Segons ha afirmat, el dret penal “no pot aturar el referèndum” i ha assegurat que les querelles presentades per la Fiscalia “són forçades i no s’ajusten a la legalitat”. “No és factible i és irracional intentar aturar una riuada amb la llei i les forces de seguretat”, critica.

Martín Pallín considera que perseguir aquells que volen cedir locals per posar urnes, en relació als 712 alcaldes citats a declarar, “és una situació que no admeten els valors de la Constitució en un país democràtic”. Per tant, es mostra partidari de deixar votar perquè, segons apunta, el referèndum “no té garanties i no serà reconegut pels organismes internacionals”. A partir d’aquí, demana diàleg i que s’obri la porta a reformar la Constitució.

Davant el conflicte entre Catalunya i l’estat espanyol, insisteix que la solució ha de ser la política i no l’activació de tots els mecanismes judicials que el govern de Mariano Rajoy té a l’abast. “Intentar parar amb la llei o les forces de seguretat una riuada és irracional a qui se li hagi ocorregut”. En aquest sentit, recorda que el TSJC ja va descartar la malversació a la querella contra els membres de la Mesa (un delicte que inclou presó).

Per solucionar la situació, creu que la recepta passa per la política i per obrir la reforma de la Constitució, que qualifica “d’indispensable”. “Ja sigui a través del retoc de la Llei de referèndum o de la Constitució s’ha de permetre votar, però ha de ser amb moltes condicions, limitacions i compromisos per les dues bandes, que s’han d’asseure a parlar”, sentencia.

Martín Pallín té una llarga trajectòria jurídica. Ha estat fiscal i magistrat del Tribunal Suprem i, actualment, exerceix d’advocat.

 

Quins partits governaran a Tarragona?

0 comments

  • hola

    16 Setembre, 2017 at 9:19 pm

    por algo sera emérito, jajajaja

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download WordPress Themes Free
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes
Premium WordPress Themes Download
free download udemy paid course