Que es desenganyin aquelles persones que pensaven que el llenguatge masclista és quelcom exclusiu de gent poc instruïda. Les advocades Fina Méndez i Jennifer Macía, copresidentes de la Comissió de Conciliació, Polítiques d’Igualtat i d’Atenció del Col·legi d’Advocats, han denunciat algunes situacions “reprovables” que viuen les togades per part dels seus companys de professió.

Fani Méndez i Jennifer Macía

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, les dues lletrades han insistit en la necessitat de fer pedagogia per evitar un tracte diferenciat entre homes i dones. Han posat com a exemple que alguns advocats s’adrecen a les seves companyes, sobretot a les joves, com a “xates”. Davant episodis com aquest, les dues juristes aconsellen a deixar clar el lloc que les correspon. “Xata, no!!! Sóc advocada igual que vostè”, remarquen.
No es tracta, reconeixen, d’una voluntat de menysprear les dones, però sí d’un problema cultural que, tot i que es registra una evolució positiva, encara és latent entre els advocats de més de 50 anys. Lamenten que, encara avui, algú pugui pensar que per tenir 50 anys i portar vestit i corbata és millor advocat que una dona. També hi ha clients que, no rares vegades, creuen que la defensa exercida per un home és molt més fructífera.
Macía i Méndez esclareixen que aquesta actitud masclista no s’aprecia en les relacions amb la magistratura.

Però la llista de greuges és molt més extensa. A més del llenguatge masclista, les lletrades denuncien també la poca) presència femenina en càrrecs directius i d’alta representació. A títol d’exemple ha revelat que a Catalunya, dels 14 col·legis professionals, només dos estan presidits per dones (Barcelona i Reus). Per invertir aquesta desigualtat, les advocades reclamen un canvi de mentalitat i d’actitud social. “Cal fer molta pedagogia perquè la societat entengui la importància de l’equitat, dignitat i respecte per la diversitat”, ha recordat Jennifer Macía, subratllant que les tres paraules claus per evitar les discriminacions passen per la corresponsabilitat, la paritat i l’educació.
Reclamen també canvis per aconseguir equiparar les baixes de maternitat o paternitat, respecte als advocats mutualistes.

En declaracions als periodistes, les dues representants de la Comissió d’Igualtat del Col·legi d’Advocats de Tarragona han avançat que el proper dia 5 d’abril s’haurà de decidir, en assemblea, si el Col·legi d’Advocats, per qüestions d’igualtat, canviarà de nomenclatura: Col·legi d’Advocacia.

VIDEO
Declaracions de les advocades Jennifer Macía i Fina Méndez 

 

Categories: ESQUERRA 1, NOTICIES, PORTADA, VIDEO

Leave a Reply