La catedral de Tarragona ja es pot visitar en realitat augmentada, una tecnologia que fins ara a Catalunya només se’n disposa a Casa Batlló. L’Arquebisbat de Tarragona ha desenvolupat una videoguia multimèdia que permet al visitant recórrer la catedral i el seu claustre, fent ús de les darreres tècniques, com la realitat augmentada, 2D, efectes visuals i sonors.

catedraltgnEn lloc d’agafar el tradicional fulletó, el visitant podrà llogar, per 4 euros, un iPad amb auriculars, amb l’opció de navegar, en set idiomes, per un circuit d’adult o infantil -com un joc de pistes. A través d’aquest iPad, es pot recrear la figura d’un gegant de l’època enterrat al claustre, veure les pintures murals del segle XVII de l’interior de la catedral, actualment desaparegudes, o escoltar com toca l’organista malgrat no ser-hi presencialment. L’Arquebisbat, que busca la complicitat del públic més juvenil, confia que un 10% de les visites a la catedral -unes 100.000 al cap de l’any- triaran aquesta eina. N’hi ha una vintena.

Aquestes tauletes ofereixen a tots els visitants de la catedral. El mateix arquebisbe ha estat un dels primers en fer-ho i no l’ha deixat anar en tota la visita. Un dels punts més divertits és el racó del claustre on es troba enterrat un cavaller gegantí de l’època, Francisco Plaza -faria uns 2,30 metres d’alçada. La làpida d’aquest capità de cavalls coracers, a peu pla, passa desapercebuda, com tantes altres, i ara amb l’iPad ressuscita virtualment i apareix la seva figura, permetent comparar alçades amb qui es posi davant la tauleta.

catedralAmb el simple gest d’encarar-hi la tauleta es poden veure en dues dimensions les pintures murals que imiten les antigues teles i sanefes de la catedral en la seva plenitud, escoltar tres peces interpretades per l’organista o presenciar la capella de Santa Tecla en plena activitat i ebullició el dia de la seva festivitat, a través d’un vídeo. Són quatre dels punts que dóna vida l’iPad, que a la vegada incorpora fotografies de punts recòndits molt desconeguts del conjunt monumental, en una navegació que permet a l’usuari aprofundir-hi fins on li vingui de gust.

En el que va d’any, la catedral ja ha rebut un 21% més de visites en comparació al mateix període de l’any passat. Aquesta eina multimèdia, en la qual hi ha col·laborat el camp d’aprenentatge de la Ciutat de Tarragona també incorpora imatges de vols de ‘dron’ per veure la catedral a vista d’ocell. Està previst a més, que la plataforma pugui anar creixent tot l’any, incorporant nous continguts. La posada en marxa d’aquest nou servei ha costat 37.000 euros. S’ha aprofitat per canviar la senyalització, amb la incorporació del sistema Braille i codis QR.

 

Categories: ESQUERRA 1, NOTICIES, PORTADA

Leave a Reply