L’estadi Joan Pijoan d’Altafulla ha acollit una jornada d’exhibició d’aquest jove esport, que cada cop suma més adeptes arreu del món | El Quidditch fomenta la inclusió de gènere ja que cada jugador té llibertat per decidir més enllà del seu aspecte físic

Els fans dels llibres i les pel·lícules de Harry Potter se’n recordaran del Quidditch, l’esport de la comunitat màgica jugat sobre escombres voladores. Doncs bé, l’any 2005 un grup d’estudiants de la Universitat de Middlesbury, als Estats Units, van adaptar aquest esport màgic al món real. El que va començar com un joc entre amics es va anar estenent per tota la comunitat internacional, especialment entre els seguidors de Harry Potter. A Espanya, el primer equip va ser els Barcelona Eagles, que es va fundar l’any 2014. Prop d’una vintena de jugadors, la majoria vinguts de Barcelona, s’han donat cita a l’estadi municipal altafullenc, on han pogut jugar un partit amistós davant alguns curiosos que s’han apropat per veure en directe aquest innovador esport.

20170715_111850Daniel Price, altafullenc i estudiant a Barcelona, va proposar a la Regidoria d’Esports realitzar un torneig d’exhibició al municipi, per tal de donar-lo a conèixer i portar equips d’arreu d’Europa. Malauradament, la setmana passada es va disputar el campionat europeu a Oslo, i molts equips estrangers van haver de renunciar a participar a Altafulla. Malgrat això, s’ha pogut realitzar una jornada d’exhibició amb jugadors del Barcelona Eagles i del Tarragona Grims, on alguns curiosos han pogut conèixer i practicar aquest esport nascut dels llibres de fantasia. “Al desembre vam participar en un torneig de Quidditch a Turí, i l’experiència va ser tan bona que vam proposar d’organitzar-ne un a Altafulla, idea que va comptar amb tot el suport per part de l’Ajuntament” explica l’organitzador i jugador de Barcelona Eagles, Daniel Price. “Molts equips europeus organitzen tornejos aquest cap de setmana, i al final vam veure que no seria possible fer un torneig de caire internacional, així que ho hem enfocat com una jornada d’exhibició on tothom pogués participar”.

Un esport peculiar

“És un esport que combina Rugbi, handbol i datchball o baló presoner. Es juga en un terreny de joc ovalat amb dos equips de set jugadors, i l’objectiu és fer més punts que l’equip contrari” explica el Pau Moncusí, jugador dels Tarragona Grims. El cert és que el Quidditch és un esport força físic, on hi ha quatre pilotes i quatre tipus de jugadors diferents. La Quaffle és una pilota de voleibol que els jugadors caçadors s’han de passar fins a anotar als anells de l’equip contrari, acció que suma deu punts. Els anells estan custodiats pel guardià, que fa de porter. Els colpejadors poden utilitzar les bludgers, pilotes de goma, per noquejar a qualsevol membre de l’equip contrari, fet que els obliga a tornar als seus anells abans de poder tornar a jugar. Cada equip compta amb un cercador, que ha d’atrapar la ‘snitch daurada’, que és una persona neutral que té una pilota de tenis penjada d’un mitjó a l’esquena. Aquesta acció suma 30 punts i dóna el partit per acabat. A més, tots els jugadors tenen un handicap, que és un tub de PVC d’un metre de llarg que han de portar entre les cames, com si fos una escombra. A tot jugador que li caigui l’escombra ha de tornar alls seus anells abans de tornar a jugar.

Fomentant la inclusió de gènere

AQuidditch 1 banda de totes les seves peculiaritats, el Quidditch té una característica molt especial: és mixt. Com a màxim, només podem jugar quatre jugadors del mateix gènere a un partit, cosa que obliga que sempre juguin els dos gèneres. “Cadascú decideix quin gènere té, i juga conforme a aquest. Per això tenim molts jugadors que formen part del col·lectiu LGTIB, perquè tenen tota llibertat de jugar amb el gènere que prefereixin, independentment de la seva aparença física” explica el Pau Moncusí. De fet, ja el 2013, la IQA (International Quidditch Federation) va crear la branca “Title 9 ¾” que promociona de forma activa la defensa i conscienciació de la igualtat de gènere i la seva inclusivitat

El futur

Actualment hi ha 3 equips oficials a Catalunya, però cada cop hi ha més ciutats on es comença a practicar el Quidditch. “A nosaltres ens agradaria que tinguéssim la categoria d’esport oficial, per poder rebre subvencions i poder tenir més equips per guanyar en competitivitat” explica Moncusí. L’exemple a seguir són lligues com l’anglesa o la belga, on hi ha equips assentats que juguen una lliga oficial que compta de cara a la Copa d’Europa. “És important que la gent comenci a veure el Quidditch com un esport, i no pas com una reunió de friquis de la saga Harry Potter. Llavors començarà de debò el creixement d’aquest esport” sentencia el Daniel Price.

Marc MOLINA

Categories: ESQUERRA 2, NOTICIES, PORTADA

Leave a Reply