L’empresa canadenca Enerkem i la francesa Suez estudien implantar al Morell una planta de transformació de residus en biocombustible. Aquest projecte conjunt, batejat com Ecoplanta Molecular Recycling Solutions, podria crear més de 700 llocs de treball en la fase de construcció i més de 200, entre directes i indirectes, un cop estigui en funcionament. La inversió podria superar els 250 MEUR.

Imatge del consell plenari al Morell

Representants de les dues empreses han rebut l’aval del ple municipal, que s’ha reunit de forma extraordinària per explicitar el seu vistiplau al projecte. Les companyies sol·licitaran aquest dimecres a la Generalitat l’autorització ambiental integrada -que inclou el Projecte Tècnic i l’Estudi d’Impacte Ambiental- per iniciar els tràmits d’implantació al pla parcial 10 del Morell, a prop del complex industrial de Repsol. Fonts d’Enerkem han assenyalat que la planta podria estar operativa d’aquí a quatre anys, el 2022.

Enerkem i Suez treballen pel desenvolupament d’un projecte innovador que culminaria amb la instal·lació d’una planta de reciclatge de carboni molecular avançat al Morell. La planta seria la primera d’aquest tipus a l’estat espanyol dedicada a la producció comercial de metanol verd a partir de residus. Actualment, Enerkem -que té la patent d’aquest procés innovador- opera una planta a Edmonton (Canadà) i en té una altra en fase de permisos a Rotterdam (Països Baixos).

La planta catalana s’abastaria de la matèria primera generada als Ecoparcs, que fan la recollida dels residus sòlids urbans. Actualment, del total de brossa que va a parar a aquestes instal·lacions només se’n recicla un 10% i, la resta, acaba a les incineradores o als abocadors. La nova planta aprofitaria els residus pretractats no recuperables, els quals hi arribarien en bobines retractilades, per fer-ne un reciclatge molecular.

En concret, el procés consisteix en el trencament dels polímers de la matèria en els seus compostos bàsics, sotmetent-la a unes condicions de pressió i temperatura que el transforma en un gas de síntesi -Syngas-. Aquest estat permet separar les molècules i reorganitzar-les en metanol verd, una substància que permet elaborar nous productes químics o additius per biocombustibles.

Aquesta tècnica no requereix combustió i es produeix en un circuit tancat, de manera que minimitza les emissions. Els seus impulsors defensen que la planta projectada al Morell tindria “zero emissions” de dioxines i furans, de material particulat i de butadiè, i que el sistema “minimitza el canvi climàtic” perquè evita la importació d’un producte que fins ara provenia de combustibles fòssils.

Es calcula que, en plena operativitat, la nova instal·lació tindria capacitat per tractar 375.000 tones de residus -principalment plàstic, paper i tèxtil-, que es podrien transformar en 265.000 tones de metanol verd. Actualment, el procés tècnic permet transformar fins a un 70% de la matèria prima i, la resta, acaba resultant diòxid de carboni o residu sòlid. La vocació de futur és assolir un índex d’aprofitament del 100% i possibilitar “una planta de reciclatge circular total”.

 

 

Categories: ESQUERRA 3, NOTICIES, PORTADA

Un comentari so far.

  1. […] nova Ecoplanta que les empreses Enerkem i Suez projecten al Morell, que podría començar a operar el 2022, […]

Leave a Reply