Els Mossos d’Esquadra admeten ara que van cometre un “error”, de transcripció o de consulta informàtica, en l’informe enviat a l’Audiència Nacional quatre dies després del 17A assegurant que no els constava cap antecedent de l’imant Abdelbaki És Satty, perquè els coneixien des del primer moment.

En aquest primer informe, enviat quatre dies després dels atemptats de l’17A al jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, es feia notar per “error” que la policia catalana no li constaven els antecedents d’Es Satty, que havia estat a la presó a Castelló per tràfic de drogues del 2010 al 2014.

Segons admeten ara els Mossos, en aquest informe es va traslladar al jutge aquesta informació equivocada causa d’un “error”, ja sigui en la transcripció o en la consulta informàtica efectuada pels autors de l’anàlisi policial.

Els Mossos, segons aquestes fonts, tenien constància des del primer moment que És Satty tenia un antecedent per tràfic de drogues en 2010.

De fet, després de l’explosió de la casa d’Alcanar en la qual la cèl·lula preparava els explosius -i en què va morir És Satty –, els Mossos van localitzar documentació amb dades de l’imant, de manera que els investigadors van comprovar la seva identitat i van tenir coneixement des del primer moment que li constava un únic antecedent per salut pública, el 2010.

Després d’aquest “error”, els Mossos van enviar altres cinc informes al jutge en què sí es recollien els antecedents de l’imam de Ripoll.

Segons els Mossos, tot i que des del primer moment sabien que l’imam tenia antecedents per salut pública, no hi havia cap element que vinculés a Es Satty amb el terrorisme.

En transcendir en els últims dies el contingut d’aquest primer informe dels Mossos assegurant que no sabien els antecedents d’Es Satty, el conseller d’Interior, Miquel Buch, va assegurar ahir en una entrevista radiofònica que no veia “normal” que no consten els antecedents de l’imam de Ripoll (Girona) i ha advertit que no es pot “amagar” informació als Mossos d’Esquadra.

“En les bases de dades figuren els antecedents penals de tots. El normal seria que hi hagués les dades, que sembla ser que no existien. No deixa de ser sorprenent”, va indicar ahir Buch.

El conseller ha insistit que els Mossos no se’ls pot “amagar o ocultar cap informació”, ja que la seguretat a Catalunya “és competència de la Generalitat”.

Per aquest motiu, ha denunciat que els Mossos encara no tinguin accés a les bases de dades de les policies europees i que no s’estiguin complint els acords de cooperació fixats en l’última Junta de Seguretat, entre ells incorporar a la policia catalana al Centre de intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO).

 

Categories: DRETA 1, NOTICIES, PORTADA

Leave a Reply