montse_adan

Jordi Agràs i Montse Adan en l’acte d’inauguració

El Tinglado 1 del Moll de Costa del Port de Tarragona ha acollit la III Nit de la Llengua al Món Digital. Es tracta d’una viquimarató, on col·labora l’Amical Wikimedia i laBiblioteca Pública de Tarragona, i que compta amb més de 50 inscrits, 12 dels quals són de Barcelona. És la segona vegada que Tarragona és l’amfitriona d’aquesta activitat cibernètica.

La trobada ha estat organitzada per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i del Port de Tarragona. Enguany la URV ha participat de forma més activa, aportant tres mentors que hi haurà per a cada un dels aspectes que es treballaran: dos professors del Departament de Filologia Catalana (per a nous continguts sobre la llengua de sociolingüística i qüestiones relacionades amb la dialectologia i toponímica) i el director del Servei Lingüístic de la Universitat (per a la traducció a altres llengües amb continguts generals).

La novetat d’enguany és la incorporació de l’Escola Oficial d’Idiomes de Tarragona i el Centre de Formació d’Adults Josepa Massanés i Dalmau, que aporten participants en la viquimarató i que es dedicaran a la traducció. Per part de la Universitat també hi ha hagut una aportació important de participants. En total els assistents depassen dels 50.

wikipedia

S’han inscrit més de 50 persones

La nota més destacada és la varietat de llengües que s’han traduït i la quantitat de persones que ho han fet. Així, més de vint traductors han contribuït a difondre la realitat de la llengua catalana a set llengües diferents: alemany, anglès, àrab, espanyol, francès, romanès i rus. Entre aquests traductors hi ha des de professors d’aquestes llengües fins a alumnes de català nadius d’alguna d’aquestes llengües, passant per estudiants que han treballat a l’aula prèviament algun dels articles que es proposen per traduir i, amb la supervisió del professorat, han introduït el text revisat durant la viquimarató.

La Viquipèdia és una enciclopèdia lliure que té el suport de la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. L’edició en català de la Viquipèdia va ser la segona a crear-se, després de l’anglesa, l’any 2001. El català ocupa la 17a posició en nombre d’articles a l’enciclopèdia, ja que, dels més de 38 milions d’articles escrits col·laborativament per usuaris de tot el món, 480.982 són en català.

A l’acte d’inauguració han participat el director territorial de Cultura i la directora de Comunicació del Port de Tarragona, Jordi Agràs i Montse Adan.

 

Categories: NOTICIES

Leave a Reply