18. Abril 2024

FERRAN TARRADELLAS: “Units per l’R+D”

La setmana passada la Comissió va presentar un quadre de marcadors sobre la inversió en recerca i innovació duta a terme per empreses privades. En aquest informe s’hi poden trobar conclusions positives com per exemple que malgrat l’entorn econòmic advers les inversions van créixer un 2,6% a la UE durant el 2013 en l’àmbit d’R+D; o que l’empresa que lidera el rànquing mundial, Volkswagen, és una empresa europea. També n’hi ha d’altres de menys esperançadores: hi ha hagut un alentiment respecte l’any anterior, quan les inversions en R+D va créixer un 6,8% i, a més, Europa encara es troba per sota de la mitjana mundial (4,9%).

Ara és un bon moment per llegir aquests resultats, saber on som i on volem anar i què cal fer per arribar-hi.

És una bona notícia saber que, malgrat la situació econòmica, les empreses de la UE segueixen invertint en R+D, però hem de fer més esforços per no quedar-nos enrere. En un moment com l’actual, amb una restricció dels recursos públics, és més essencial que mai atreure inversions privades en R+D. De fet, fer Europa més atractiva pels inversors és un dels objectius que persegueix el Pla d’Inversió que Juncker va presentar fa poques setmanes, un pla dotat amb 315.000 milions d’euros que ajudarà a mobilitzar més inversions privades en projectes de més risc que, de ben segur, beneficiarà la inversió en Recerca i Desenvolupament.

Tot i així, com deia al principi, hi ha bones notícies: Volkswagen, una empresa europea, lidera per segon any consecutiu el rànquing de les empreses mundials que més inverteixen en Recerca i Desenvolupament. En el Top 10 d’aquest rànquing hi acaba d’entrar una nova empresa de la UE, Daimler, també alemanya, que n’ocupa la desena posició. Hi ha, a més, dos sectors que sobresurten respecte la resta pel que fa la seva inversió en R+D, es tracta del farmacèutic i biotecnològic, i del de hardware.

Seguim amb les bones notícies, la inversió en R+D de les empreses d’alguns països de la UE va créixer per sobre de la mitjana mundial, és el cas d’Irlanda (que va créixer un 13,6%) o Itàlia (6,4%); a més, és important subratllar que a Espanya la inversió privada en R+D va créixer per sobre de la mitjana de la UE, un 4,4%.

Cal que hi hagi més bones notícies com aquestes, o com les de fa uns mesos, quan vam saber que els dos dels premiats amb el Nobel de Medicina 2014, May Britt Moser i Edvard I. Moser, eren beneficiaris d’una beca del Consell Europeu de Recerca. Cal, més que mai, que unim les nostres forces, que les empreses treguin el màxim profit dels programes europeus com l’Horizon 2020, que destina més de 80 mil milions d’euros a la Recerca i la Innovació pels propers 7 anys, i cal que les empreses vegin en Europa un lloc propici per fer inversions en el camp de la recerca, només així podrem excel·lir, encara més, en l’àmbit de R+D i construir una vertadera economia del coneixement.

Ferran TARRADELLAS
Director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona

 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Download Premium WordPress Themes Free
Premium WordPress Themes Download
Download WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
free download udemy paid course