24. Abril 2024

Francesc ANGUELA: La República sostenible

En aquests moments transcendentals en els quals volem decidir com ha de ser el futur del nostre país, i aprofitant que entrem en la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura, cal una breu reflexió sobre un dels pilars fonamentals que tot país responsable ha de tenir clar: quin és el model energètic que necessitem? El que està clar és que una vegada més i en contra dels interessos del conjunt dels ciutadans, l’Estat espanyol està aplicant una política totalment erràtica sobre el model energètic, tot i les recomanacions que es fan des de la Unió Europea.

La manca de competència real del model energètic espanyol es tradueix en una política tarifària erràtica que acaba penalitzant els actors més febles de la cadena, consumidors domèstics i petites empreses. En aquest sentit, segons el document de treball de la Comissió Europea “Progress towards completing the Internal Energy Market”, el mercat energètic espanyol és dels pitjors valorats per la ciutadania a Europa.

Entenem que és necessària una transició de l’actual mercat energètic oligopolístic cap a un model de competència real amb igualtat de condicions. Això permetria proporcionar energia de forma sostenible, assequible i fiable a tota la ciutadania, millorar la competitivitat de la indústria catalana i protegir la població més vulnerable. El nou model també reduiria l’excessiva dependència energètica i les ineficiències econòmiques que genera.

També cal tenir present que una aposta decidida per les energies renovables permetria un important abaratiment del cost de la producció elèctrica en comparació a altres mètodes molt més costosos i contaminants. L’actual model beneficia sempre l’energia més ineficient i contaminant, ja que dóna preeminència a l’energia més cara. Ara per ara, les limitacions normatives a l’autoconsum energètic (inèdites a nivell mundial), dificulten que els usuaris domèstics puguin obtenir un cost més baix per l’energia que produeixen ells mateixos.

El passat 3 de febrer el Govern català va aprovar les Bases del Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, que vol consensuar el model energètic del futur, de manera que les decisions estratègiques en aquest àmbit comptin amb un ampli suport d’institucions, ciutadans, empreses i territori. El Pacte vol orientar la transició cap a la sobirania energètica, cap a un model on les energies renovables i les noves tecnologies situïn el ciutadà en el centre del sistema energètic: aquest és consumidor, però al mateix temps pot ser generador. Igualment el Pacte vol garantir la seguretat en el subministrament i esdevenir un instrument essencial en la lluita contra la contaminació ambiental. I persegueix l’objectiu d’arribar al 100% d’energies renovables el 2050. Aquesta transició energètica ens ha de portar cap a un nou model energètic renovable, net, eficient, distribuït, participatiu i democràtic.

Si ens centrem en l’àmbit de la mobilitat sostenible, des de la Generalitat s’està desenvolupant el PIRVEC, Pla estratègic per al desplegament d’infraestructura de recàrrega per al vehicle elèctric a Catalunya. Els països on la penetració del vehicle elèctric està adquirint un major pes de substitució en la renovació natural del parc de vehicles són aquells on es garanteix el subministrament energètic dels cotxes i motocicletes elèctriques.

Aquest Pla pretén garantir el subministrament d’energia elèctrica al parc de vehicles elèctrics per avançar cap a una mobilitat més eficient i més neta. Amb un parc existent d’uns 5.000 vehicles, més de 1.000 punts de recàrrega arreu de Catalunya i un nombre de matriculacions que es dobla anualment, el vehicle elèctric és ja una realitat. Alguns dels motius per fer servir un vehicle elèctric són: estalvi energètic i econòmic, aire net amb zero emissions locals, infraestructura de recàrrega disponible al territori, menys soroll i disminució dràstica de la contaminació acústica, ajuts i incentius econòmics. Des de l’administració estem treballant per implantar els primers punts de recàrrega públics a Valls.

La mobilitat més sostenible a nivell urbà també són els desplaçaments que es fan a peu o amb bicicleta, per això necessitem un canvi de mentalitat com a societat, doncs està clar que a dia d’avui estem a anys llum de les societats més avançades en aquest sentit com poden ser alguns països d’Europa. Així doncs ens toca reflexionar a tots plegats sobre quin és el model de mobilitat que necessitem com a societat avançada i respectuosa amb el medi ambient. Des de la Regidoria de Mobilitat ho tenim clar: aconseguir una mobilitat més eficient, sostenible i segura passa per racionalitzar l’ús del vehicle privat, potenciar el transport públic, fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport ideal per als desplaçaments urbans i peatonalitzar el màxim de zones possibles, sobre tot en entorns residencials, zones escolars, zones comercials o d’interès turístic.

La pacificació del trànsit al barri antic, donant preferència als vianants i bicicletes, la dotació de nous aparcaments de bicis a tots els centres educatius i esportius de la ciutat i la projecció del primer carril bici urbà a Valls són una clara aposta per què el ciutadà tingui el màxim d’eines possibles per tal de participar d’aquest canvi de model de mobilitat més eficient i sostenible que en resum ens beneficiarà a tots plegats i a tots nivells, i que ha de ser un pilar fonamental d’aquesta transició energètica que necessitem per què el conjunt de la ciutadania de la nova República Catalana que volem esdevenir tingui el màxim de qualitat de vida de forma sostenible.

Francesc ANGUELA
Regidor de Mobilitat i Transparència i TIC a l’Ajuntament de Valls 

 

Quins partits governaran a Tarragona?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Informació bàsica respecte a protecció de dades
Responsable República Checa Press +info...
Finalitat Gestionar y moderar tus comentarios. +info...
Legitimació Consentiment de l'interessat +info...
Destinataris Automattic Inc., EEUU per filtrar spam. +info...
Drets Accedir, rectificar i esborrar les dades, així com altres drets. +info...
Informació addicional Podeu aconseguir més informació sobre protecció de dades a la pàgina de política de privadesa.

Premium WordPress Themes Download
Premium WordPress Themes Download
Download Nulled WordPress Themes
Download WordPress Themes Free
udemy course download free