Per a la Fiscalia, al multar les persones que repintar el llaç metàl·lic els policies locals “van actuar amb una preocupant desatenció al seu deure d’objectivitat i imparcialitat en l’exercici de les rellevants funcions que tenen assignades”.

La Fiscalia ha arxivat la investigació per les sancions que la policia de l’Ametlla de Mar va imposar als que van repintar una estructura amb forma de llaç groc, i adverteix que no s’ha de multar els que causin danys a aquests símbols si no estan en un bé públic.

En un decret, el tinent fiscal de Catalunya, Pedro Ariche, acorda l’arxiu de les diligències que va obrir per les identificacions de l’Ametlla de Mar, així com per un tuit de l’alcalde de la població, Jordi Gaseni, en el qual va cridar “bestioles” a les persones que repintar el monument del llaç groc, situat en una rotonda de la població.

Pel ministeri públic, tot i que no és delictiu, imposar sancions a les persones que van danyar el monument del llaç de l’Ametlla de Mar és una conducta “irregular” atès que aquest símbol no pot ser considerat un bé públic ja que “ni vi ordenat ni tan sols avalat “per l’ajuntament.

El ministeri públic, d’altra banda, manté oberta de moment la investigació que va obrir per les identificacions, per part dels Mossos d’Esquadra, a 14 persones que retiraven llaços grocs de l’espai públic en els municipis tarragonins de Móra la Nova, Tivissa i Vandellòs il’Hospitalet de l’Infant.

Concretament, a l’Ametlla de Mar, la Policia Local va denunciar a vuit persones, entre elles el periodista i fundador de Ciutadans Arcadi Espada, per “deslluïment de béns públics”, en haver repintat amb aerosol vermell el llaç groc metàl·lic, traçant els colors de la bandera espanyola.

Després de requerir informació al consistori, el fiscal ha constatat que la instal·lació del monument no va ser autoritzada per cap acord de la corporació municipal, sinó que va ser instal·lat per “persones desconegudes i sense cap autorització” de l’ajuntament.

El ministeri públic considera que l’estructura és “un element de caràcter fix que no pot ser retirat, almenys fàcilment, per altres particulars que tinguin opinió contrària al que el mateix pretén representar”, circumstàncies que, al seu parer, “havien de ser perfectament conegudes pels funcionaris municipals actuants “.

En aquesta línia, adverteix als agents que aquesta conducta “hauria de ser bandejada com a pràctica habitual en el futur” en resultar contrària, segons la Fiscalia, a les sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que exigeixen “neutralitat” a les autoritats i poders públics.

Tuit de l’alcalde no incita a l’odi
La Fiscalia acorda també arxivar la investigació pel tuit de l’alcalde, a l’entendre que les seves afirmacions “tenen formal empara en l’exercici del legítim dret a la llibertat d’expressió”, ja que no s’aboquen a través de les vies de comunicació institucionals, sinó en el seu compte particular.

El ministeri públic creu que les expressions de l’alcalde resulten “desencertades en el context en què s’aboquen”, però no suposen un delicte d’incitació a l’odi, tot i que els afectats per aquestes expressions puguin presentar les denúncies que considerin oportunes.

 

Categories: ESQUERRA 2, NOTICIES, PORTADA

Leave a Reply