Vaig ser una de les persones que vaig tenir el privilegi d’assistir, en un lloc preferent, la cerimònia d’inauguració dels jocs del Mediterrani. A la sortida més d’un em va preguntar que m’havia semblat. He de confessar que tinc sentiments encontrats. Si per un costat he de dir que l’empresa Focus mai decep, per l’altre no puc evitar de comentar que sembla més un espectacle – un poti poti d’actuacions i música – que no pas una cerimònia inaugural d’uns jocs d’una petita ciutat de la Mediterrània. La posada en escena i el treball de Focus ha estat impecable. Com sempre.

El meu dubte rau en la seva adequació a una ciutat com a Tarragona i Patrimoni de la Humanitat. No sóc de Tarragona i per tant no em podran acusar de fer capelletes. Vaig trobar a faltar ingredients que poguessin ‘identificar’ Tarragona. No he vist per enlloc aspectes de la seva tradició, del seu patrimoni ni de la seva cultura.

Tarragona ha desaprofitat una finestra oberta al món. S’ha estimat més vendre paracaigudistes de l’exèrcit espanyol que no pas un castell o exhibir alguns dels seus capgrossos o fins i tot gladiadors. He de dir que la política ha emporcallat un espectacle que hauria de ser exclusivament esportiu. La presència de banderes han enterbolit un acte que reunia tots els ingredients per ser impecable.

Per què no se li ha acudit als organitzadors repartir banderes tarragonines o dels jocs? La imatge podria impressionant. Lamento que l’organització no hagi tingut en compte aquest (petit, gran) detall. Espero que es corregeixi aquesta situació de cara a la cerimònia de clausura. Coincideixo amb aquella gent que ha trobat a faltar més ‘tarragonisme‘ en la gala. És natural i normal que l’alcalde Ballesteros estigués radiant. Tenia motius per estar-hi. S’havia tret un pes de sobre. A l’organització li hem de reclamar que no oblidi Tarragona en la propera cerimònia. I sobretot li hem d’exigir que vengui totes les entrades. No podem tornar a veure les ‘calbes’ a l’estadi, fet que fa de mal veure i no contribueix a una bona imatge de la ciutat. També hem d’exigir que convidi, sí o sí, els membres de l’excandidatura (que ens han portat fins aquí) i representants de les federacions esportives.

No sé què guanyen transmetent una imatge d’overbooking quan la veritat ha posat en evidència una crua realitat. Amb aquests errors no prestigiem l’esdeveniment ni engresquem la ciutadania. La improvisació han estat una enemiga d’aquesta organització. Les acreditacions i les invitacions cursades a última hora, els oblits imperdonables, la intromissió de la política (barata) en uns jocs televisats al món.

Insisteixo que l’espectable, com a tal, ha estat excepcional en l’àmbit tècnic i d’execució. No obstant això, el moment mereixia quelcom més tarragoní. S’hauria d’haver apostat més pel nostre patrimoni, per la Marca Tarragona i no per vendre Espanya al món. No era el lloc ni el moment. Ho sento, però ho podríem fer molt millor.

Ricard CHECA
Periodista

 

Categories: OPINIO

Leave a Reply