La bomba que ha esclatat pel tema de l’estafa del grup BB Serveis, que cobrava diners i no realitzava cap servei, deixant a l’estacada a més de 2.000 treballadors i milers d’usuaris després de rebre diners públics, també ens toca de ben a prop.

Guàrdia Civil a les oficines de BB Serveis i a BCN

Guàrdia Civil a les oficines de BB Serveis i a BCN

Aquest mateix grup, BB Serveis, va estar contractat per l’ajuntament de Tarragona per fer-se càrrec de l’atenció domiciliària a la ciutat. L’empresa concessionària, després de fer les coses correctament “durant aproximadament un any”, no va seguir en aquesta línia i va deixar de prestar el servei, de pagar a les treballadores i de comprar material, portant així als treballadors a una situació insostenible.

Això de què va?
Les treballadores de BB Serveis van protagonitzar, el 19 de març del 2012, una protesta davant l’ajuntament amb l’objectiu de reclamar que se’ls devia el cobrament de diverses nòmines i que seguien treballant. Almenys hi havia 54 afectades.

Aquell mateix dia, la tinent d’alcalde de Serveis a la Persona, que era Victòria Pelegrin, va anunciar que la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla assumiria el 100% de l’atenció domiciliària a la ciutat de Tarragona i es faria càrrec dels treballadors i dels usuaris.

No es va moure ni un sol dit
Segons fonts properes al cas, “va ser humiliant i horrorós tot aquest procés” perquè les afectades van estar entre un i set mesos sense cobrar ni un sol euro i això va provocar que els embarguessin béns, que fossin desnonades i que haguessin de recórrer a menjadors socials i Càritas per poder menjar. L’ajuntament sabia que no cobraven i que elles seguien fent la feina “por amor a l’art” i per vinculació amb les persones dependents que no en tenien cap culpa.

Protesta de les treballadores de BBS a Tarragona (2012)

Protesta de les treballadores de BBS a Tarragona (2012)

El consistori tarragoní estava al dia pel que fa al pagament a l’empresa concessionària, BB Serveis, però no ho hauria estat de la gestió que feia la mateixa a la ciutat i de les seves treballadores, hi va haver impagaments de BBS en matèria Seguretat Social i fins i tot hi podria haver hagut apropiació de Quota Obrera. No hi havia control. En aquell moment, el responsable del funcionament de l’IMSST era Antonio Muñoz, investigat pel cas Inipro.

Els diners
Per altra banda, l’ajuntament hauria retingut l’últim pagament a BBS abans de poder desempallegar-se de l’empresa a finals del 2012. El motiu de la desvinculació podria haver estat un canvi de nom de l’empresa licitada. Fent un repàs a l’hemeroteca, es pot apreciar com en un informe de l’interventor municipal de l’ajuntament presentat el maig del 2013, es va remarcar que hi havia no acreditats 126.000 euros pagats a l’empresa BB Serveis, aquests podria haver estat els diners, destinats al pagament de l’últim trimestre que l’ajuntament no va abonar a l’empresa. Segons el consistori, el pagament d’aquesta quantitat s’hauria destinat per pagar el sou de les treballadores afectades per aquesta empresa.

Ningú en va fer cas
En aquell moment, les treballadores ja van denunciar el que ara mateix és una bomba, l’ona expansiva de la qual arriba a diversos ajuntaments de moltes comunitats autònomes. L’empresa hauria guanyat almenys la licitació de 80 ajuntaments d’arreu d’Espanya.

Aquesta mateixa empresa hauria estat l’encarregada ‘d’enfonsar’ per la seva mala gestió o per la seva inexistent gestió d’una residència de Montemar (Cambrils) i dels serveis de Port Halley (Vila-seca).

Ningú va fer cas de les denúncies presentades per treballadors i familiars de les persones afectades per aquesta empresa ara fa uns anys i fa dos dies va esclatar la bomba. Ara mateix, el cas està sota secret de sumari.

Jonathan OCA
jonathan@larepublicacheca.com

Categories: NOTICIES, PORTADA

2 comentaris so far.

  1. […] El nom de ‘Tarragona’ ha aparegut en diverses ocasions. A la província hi ha hagut diversos casos, com el de Port Halley a Vila-seca, el de la residència Montemar -que es va haver de tancar per greus negligències- i el cas de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona. […]

  2. […] El nom de ‘Tarragona’ ha aparegut en diverses ocasions. A la província hi ha hagut diversos casos, com el de Port Halley a Vila-seca, el de la residència Montemar -que es va haver de tancar per greus negligències- i el cas de Serveis Socials de l’Ajuntament de Tarragona. […]

Leave a Reply