Els biòtops artificials són grans peces d’obra i pedra fetes amb un ciment natural d’alta durabilitat que atreuen la flora i la fauna marines i fan que es formi un escull. Tenen una alçada d’entre 1,5 i 2 metres i la seva amplada acostuma a ser d’un metre i mig, mentre que el seu pes és d’entre 1.500 i 2.500 kg.

Els biòtops ja estan associats a la marca Repsol. De fet, el director del complex industrial a Tarragona, Josep Francesc Font, ha dit que esta és la mostra del compromís de l’empresa amb la regeneració i la biodiversitat del litoral. El responsable de Repsol ha dit que aquests nou 17 biòtops (10 a Atafulla i 7 a Tarragona) ja es compatabilitzen 120 instal·lats a la nostra costa. Per a Francesc Font els biòtops són “una espurna de vida, de biodiversitat” i van en la línia de la sostenibilitat i desenvolupament de les espècies que defensa Repsol.

Repsol se sent “a gust en aquesta aventura” i per tant promou un any més l’abalisament ecològic de les platges de la costa tarragonina, mitjançant la instal·lació de 17 nous biòtops artificials (7 a Tarragona i 10 a Altafulla). Els primers dels 120 existents se’n varen instal·lar l’any 2012. El creador d’aquestes boies ha explicat que cada una tarda una setmana a construir-se i que té un preu que oscil·la entre els 1.000 i els 1.300 euros.

Els municipis que utilitzen aquest sistema d’abalisament ecològic de les platges són Torredembarra (amb 32 biòtops instal·lats), l’Ametlla de Mar (11), Altafulla (38), Salou (8), Tarragona (26) i l’Hospitalet de l’Infant (5).

Els biòtops s’instal·len de manera permanent i en acabar la temporada d’estiu, tan sols es retira la cadena i la boia de plàstic superior, la qual cosa permet que la vida marina que s’ha generat al seu voltant, no es vegi malmesa i continuï creixent, a diferència del que passava amb els tradicionals blocs de formigó que es posaven i treien a l’inici i final de cada temporada d’estiu. Així doncs, amb el nou sistema de boies ecològiques, la base queda al fons del mar i a l’inici de cada temporada uns submarinistes localitzen per GPS la posició exacta, per col·locar-hi novament una boia de superfície.

La presentació dels nous biòtops s’ha fet aquest matí al moll de pescadors del Serrallo i ha comptat amb l’assistència del creador d’aquestes boies Miquel Rota, el director de Repsol Josep Francesc Font, la regidora de Medi Ambient d’Altafulla, Montse Castellarnau i el responsable de Desenvolupament Corporatiu i Sostenibilitat del Port de Tarragona, Joan Basora.

VIDEOS

Categories: ESQUERRA 2, NOTICIES, VIDEO

Leave a Reply