El jutge que va instruir el cas Inipro entén que hi ha prou indicis per enviar tots els imputats a judici. De fet, en el seu escrit atribueix, per primera vegada, el delicte de frau i abús en l’exercici de la funció pública a l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros. Els advocats de defensa ja han anunciat recursos

L’advocat de Ballesteros, David Roca Mora

El jutge Joaquin Elias ha tancat la instrucció del cas Inipro i optant per enviar tots els investigats (a excepció del difunt Ricard Compàs) a judici. Els implicats estaven citats als jutjats d’instrucció número 1 de Tarragona per ser notificats de la seva nova situació processal. Podien acudir al Palau Judicial de les 12 a les 14 hores. Curiosament, la majoria dels investigats ha optat per no ‘desfilar’ davant el núvol de periodistes que s’havia concentrat davant l’entrada dels jutjats.

Els imputats més mediàtics – l’alcalde Ballesteros, la portaveu del PSC Begoña Floria, l’exgerent de l’IMSS, Antonio Muñoz, l’exregidora de Serveis Socials, Victòria Pelegrin, l’excap de gabinet de Ballesteros, Gustavo Cuadrado – han delegat la seva representació en els seus lletrats. Els que no han acudit avui seran notificats en les properes hores en el seu domicili.

El jutge Joaquin Elias – que marxa de Tarragona en els propers dies – ha decidit mantenir la imputació de tots els investigats. El magistrat entén que els treballadors contractats per l’empresa Inipro a l’Institut Municipal de Serveis Socials de Tarragona, duien a terme tasques relacionades amb l’activitat política del PSC, “qui s’ha beneficiat de tenir persones desenvolupant funcions pròpies del partit, abonant-se els seus salaris a càrrec dels diners públics”.

Ordir una trama
El jutge instructor no té dubtes que “en un dels períodes de més austeritat econòmica recent, les persones investigades van ordir, van col·laborar o van participar en una trama en la qual es va fer servir l’IMSS (…) per desviar fons públics a favor dels interessos personals de l’alcalde de Tarragona, del seu equip de govern i del partit que el sostenia”. A més a més, el magistrat és contundent en afirmar que “amb voluntat d’aferrar-se al poder, a tota costa, (els investigats) van fer servir els diners públics per contractar persones que van treballar en la promoció de la imatge (de l’alcalde) i en captar votants pel PSC”.

Paco Zapater, l’advocat de la majoria dels treballadors d’Inipro

Ciberactivisme controlat i supervisat
En el seu escrit de 54 pàgines, el jutge és taxatiu quan explica que, d’acord amb la informació i documentació recopilada, els treballadors d’Inipro estan al servei del PSC i la seva activitat està “controlada” per Bego Floria i “supervisada” per Gustavo Cuadrado, la “mà dreta de l’alcalde”, “la persona per a qui es desenvolupa l’activitat dels ciberactivistes”. En alguns correus, hi ha la següent consigna: “Chicos, tenemos que volver a la carga en el ciberactivismo del jefe (el alcalde)”.

El magistrat considera que és impossible equivocar-se al dir que des d’alcaldia es tenia ple coneixement que els ciberactivistes eren en realitat treballadors del PSC amb sou de l’IMSS (a través d’Inipro). Un correu de Gustavo Cuadrado, aleshores cap de gabinet de l’alcalde, deia el següent: “Corrent el risc de ser injust, crec que el tema de la xarxa està relaxat… Quedem per fer un cafè i m’ho expliqueu. També hauríeu de començar amb el tema dels vídeos i cartes al director”: una felicitant al parc infantil per reduir costes i alguna carta donant suport a les Smarts Cities. Alguna criticant a les Gavarres pel seu egoisme per anar en contra dels cines en el centre. Cada dia us passarem alguna”. Aquests eren alguns dels missatges enviats per Gustavo Cuadrado als treballadors d’Inipro.

El jutge Elias, en el seu escrit, insisteix que el PSC ha de respondre com a partícip a títol lucratiu.

Els advocats defensors tenen ara 10 dies per presentar recurs de reforma davant el titular d’Instrucció o posteriorment recurs d’apel·lació davant l’Audiència Provincial.

Els investigats i les imputacions

1.- Josep Fèlix Ballesteros (Alcalde de Tarragona): Alteració de preus en concursos i subhastes públiques; falsedat documental; prevaricació; suborn, Tràfic d’influències; malversació; frau i abús en l’exercici de la funció pública.

2.- Bego Floria (Regidora Cultura i portaveu del govern): Alteració de preus en concursos i subhastes públiques; partícip en delicte de suborn; tràfic d’influències; malversació i partícip en delicte d’abús en l’exercici de la funció pública.

3.- Antonio Muñoz (exgerent de l’IMSS): Alteració de preus en concursos i subhastes públiques; suborn; tràfic d’influències; malversació i abús en l’exercici de la funció pública.

4.- Victòria Pelegrin (Exregidora de Serveis Socials): Alteració de preus en concursos i subhastes públiques; falsedat documental; suborn; tràfic d’influències; malversació i abús en l’exercici de la funció pública.

5.- Gustavo Cuadrado (Excap de gabinet alcalde): Alteració de preus en concursos i subhastes públiques; falsedat documental; prevaricació; suborn; tràfic d’influències; malversació i abús en l’exercici de la funció pública.

6.- Alejandro Caballero (Exlíder de la JSC): Partícip en el delicte d’alteració de preus en concursos i subhastes públiques; partícip en el delicte de suborn; tràfic d’influències i partícip en malversació de caudals públics.

Als altres 9 investigats, la majoria treballadors d’Inipro i funcionaris de l’IMSS, se’ls imputa la participació en els delictes de suborn; malversació; falsedat documental i tràfic d’influències.

 

Leave a Reply