La relaxació en l’ús del preservatiu és una de les causes de la pujada. Per això, cada vegada són més els punts on es reparteixen i lliuren de preservatius gratuïts per aconseguir fer un ús responsable dels mateixos. Els últims estudis avalen que aquest tipus de malalties de transmissió sexual afecten principal a joves de 25 a 35 anys.

Entre 2008 i 2015, els casos de sífilis van augmentar el 45%, mentre que els de gonorrea han crescut el 153%. Unes dades que els experts observen amb preocupació. “La gent ha perdut la por a contraure sífilis o gonorrea”, expliquen les fonts mèdiques, en moltes ocasions per la falta de campanyes de sensibilització i conscienciació que es van fer anys enrere per part del Ministeri de Sanitat i Educació i també per part de les respectives conselleries  autonòmiques.

A Espanya, es calcula que s’infecten per VIH una mitjana de 10 persones al dia, més de 3.500 casos a l’any, dels quals al voltant d’un 70% afecten dones transsexuals i homes gais, bisexuals i altres homes que tenen sexe amb homes .

El sexe no és només risc i por és també diversió, plaer, intimitat, desig i amor i el col·lectiu d’homes gais, bisexuals, transsexuals i altres col·lectius vulnerables han viscut massa temps afectats per sentiments de por angoixa i ansietat davant del VIH i als riscos de transmissió, ja sigui a contreure-o transmetre-.

Durant aquest Orgull LGTBI + 2018 a Madrid, associacions com CESIDA, Suport Positiu, FELGTB, COGAM entre altres entitats s’han manifestat sota una pancarta que duia per lema ‘Llei Igualtat LGTBI i Pacte d’Estat enfront del VIH Ja!’.

Un dels problemes que es troben els joves que no han previngut i que amb el temps detecten la seva malaltia, és la discriminació legal cap a les persones amb VIH a Espanya, cosa que des d’algunes associacions s’està denunciant per combatre-ho.

Són moltes les associacions i organitzacions les que veuen “necessària” i “imprescindible” la llei integral per a la igualtat de tracte i no discriminació, i consideren fonamental “tancar qualsevol serrell” perquè sigui realment efectiva.

Però els joves no només no estan conscienciats amb la importància de prevenir qualsevol tipus de malaltia de transmissió sexual si no que a més cal educar-los sota el missatge que indetectable és igual a intransmissible. La societat ha de saber que les persones amb VIH que prenen el seu tractament no transmeten el VIH a altres persones, encara que no usen preservatiu en les seves relacions sexuals.

Aquesta informació han de conèixer-la també els nostres polítics, perquè eliminin les barreres legals vigents que permeten discriminar les persones amb el VIH, com ara en l’accés a la funció pública, especialment als cossos i forces de seguretat de l’Estat.

És important saber que els símptomes de les malalties de transmissió sexual no sempre són evidents, de manera que, si no hem pres les adequades precaucions en el sexe, podem ser portadors d’elles sense saber-ho. Per això cal prendre precaucions i fer-se proves cada vegada que no hàgim previngut davant d’una relació sexual. Cal tenir en compte que a llarg termini si solen tenir conseqüències greus, com la infertilitat o complicacions hepàtiques, renals …

Si recentment hem tingut relacions sexuals fora d’una parella estable i sense prendre les degudes precaucions, hauríem d’estudiar i analitzar qualsevol malestar que sentim a la zona bucal, en l’anal o a la urogenital. Si detectem alguna anormalitat, no dubtem a acudir al dermatòleg. La majoria d’aquestes infeccions tenen remeis molt senzills quan s’agafen a temps. Les infeccions de transmissió sexual poden procedir de bacteris (gonorrea, sífilis, clamidiosis), paràsits (tricomoniasi) i virus (papil·loma humà, herpes genital, VIH).

 

 

Categories: ESQUERRA 3, NOTICIES, PORTADA

Leave a Reply