Amb les dades recollides pels usuaris que participen als tastos o que visiten un celler es pot obtenir informació que permet saber els productors o organitzadors d’un esdeveniment i les preferències dels seus visitants o tastadors.

Maria Cerdà ha creat una APP per les cates

Una estudiant d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Maria Cerdà, ha dissenyat una aplicació per puntuar els vins en les cates.

Els tastos professionals es poden fer a través d’un programari, denominat Fizz, que genera un pla de tast i unes fitxes, però és de pagament i no està a l’abast de cellers petites.

A nivell de docència, s’utilitza una aplicació gratuïta d’un institut noruec d’anàlisi sensorial anomenada PanelCheck, on, un cop abocades les dades, facilita la seva anàlisi.

El problema és que els resultats s’obtenen en paper i s’han d’introduir un a un en un altre programa per processar-los.

L’aplicació d’aquesta graduada es diu Tast Control i fa servir el mòbil perquè l’organitzador del tast creu les fitxes dels vins amb els paràmetres que vulgui.

També pot extreure les dades i tractar-les amb posterioritat o veure directament els resultats al mòbil; decidir el nombre de mostres, el nombre de tastadors i els paràmetres que hauran de valorar.

A més, pot programar el moment en que s’activa el tast i l’usuari final pot accedir a través d’un enllaç o d’un codi QR, per exemple.

Amb l’aplicació que ha desenvolupat l’estudiant arriba, de manera automàtica, fins al final de procés de recollida de les dades, mentre que l’explotació es fa pel programari gratuït que ja s’utilitzava fins ara.

 

Categories: DRETA 1, NOTICIES, PORTADA

Leave a Reply